Van dierenarts naar schade-expert

5 april 2022

De 39-jarige Jasper Simons heeft Diergeneeskunde gestudeerd in Utrecht. Als dierenarts kwam hij van tijd tot tijd in aanraking met agrarisch schade-experts. Toen hij om fysieke gezondheidsredenen zijn werk moest neerleggen, bedacht hij zich geen seconde toen de mogelijkheid zich voordeed om aan de slag te gaan als schade-expert met als specialisme dierschades. Koud negen jaar na zijn afstuderen was hij al mede-eigenaar van een agrarisch schade-expertisebureau.

Direct na zijn studie ging Jasper aan het werk als dierenarts in het noorden van Nederland. Na enkele jaren kreeg hij, door zijn werkzaamheden, echter last van zijn rechterschouder. Om die te ontlasten ging hij parttime als veterinair consultant werken bij Reijneveld Agrarische Expertise (RAE). Inmiddels begon hij ook last te krijgen van zijn linkerschouder. Helaas. Hij moest stoppen als dierenarts. Omdat het op dat moment niet mogelijk was om volledig aan het werk te gaan als schade-expert zette hij zijn werkzaamheden voort bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Op inhoudelijk vlak had hij hier een uitdagende en leerzame functie. Het werkplezier ging echter achteruit, omdat hij alleen maar binnen zat. En toen kwam er een geweldige kans voorbij: hij kon mede-eigenaar worden van Reijneveld Agrarische Expertise. “Ondernemen is iets wat altijd al op mijn verlanglijstje had gestaan, dus in 2018 heb ik mij ingekocht. Plotseling was ik niet meer in loondienst, maar zelfstandig ondernemer.

Mijn eigen specialiteit is dierschades en die van de oprichter van RAE ook. Bij de start in 2018 heb ik daarbij wel aangegeven de ambitie te hebben om met het bedrijf op termijn door te willen groeien naar een breed opererend agro-food expertisebureau. Dus niet alleen gericht op dierschades, maar ook schades op het vlak van agro, gewassen en food. De ontwikkelingen van het bedrijf zijn echter zoveel sneller gegaan dan ik had verwacht. Om de groeiambitie te verwezenlijken is daarom in september een dierenarts en tevens food quality specialist als medeaandeelhouder aan boord gekomen. En het ligt in de planning om in januari 2022 een joint venture te starten met Agro Expertiseburo, een bedrijf dat gespecialiseerd is in schades binnen de groene sector zoals gewassen en teelt. Zo komt die droom ineens heel snel dichterbij.”

Agro-food expertisebureau

Ook voor de toekomst heeft Jasper duidelijk voor ogen waar hij naartoe wil met zijn bedrijf RAE. “In de aankomende jaren willen wij er aan gaan werken om verder door te groeien zodat we over 5 jaar een mooi team van agro-food experts hebben, waarbij iedereen zijn eigen specialisatie heeft: food, gewassen en levende have. Zo maken we van RAE een breed en specialistisch opererend agro-food expertisebureau.”

Jasper is erg leergierig en is zich goed bewust van het feit dat hij nog relatief onervaren is als ondernemer en schade-expert. “Mijn collega raadde mij direct aan om me in te schrijven bij het NIVRE, vooral ook omdat onze opdrachtgevers dat van ons eisen. Om de titel Register-Expert te kunnen behalen, moet je een opleidingstraject doorlopen. De modules Ethiek en Schriftelijk Communiceren had ik al snel behaald, maar de onderdelen die meer tijd kosten, zoals de opleidingen Communicatieve Vaardigheden en Juridische Aspecten van de Aansprakelijkheidsverzekering bleef ik vanwege tijdgebrek voor mij uitschuiven. Tot ik mij een aantal maanden geleden realiseerde dat je met drie jaar werkervaring de beschermde titel NIVRE Register-Expert mag voeren, maar alleen als je de gehele opleiding met goed gevolg hebt doorlopen. Binnen enkele maanden tijd heb ik als een dolle de resterende cursussen afgerond. Dat was wel behoorlijk hard werken, maar met resultaat, want ik mag mij NIVRE Register-Expert noemen.

Achteraf gezien had ik de opleiding beter helemaal aan het begin van mijn loopbaan als schade-expert kunnen afronden. Die tip wil ik anderen meegeven, want het is enorm nuttig voor je dagelijkse werk. Het is bovendien reuze interessant. Je leert bijvoorbeeld hoe het zit met juridische aspecten rondom aansprakelijkheid of hoe je moet omgaan met zwaar geëmotioneerde betrokkenen die er helemaal doorheen zitten.

”Dankzij het NIVRE heb ik bovendien mensen leren kennen die hetzelfde werk doen als ik. Ik werk bij een klein bedrijf, dus is het leuk om het vak vanuit andermans visie en specialisatie te bekijken en te benaderen.”

Zoveel leuker dan verwacht

Voordat Jasper aan de slag ging als expert had hij – zoals zovelen – geen exact beeld van het vakgebied. “Het werk leek me interessant, maar het vak is nog zoveel leuker dan ik van tevoren had verwacht. Je komt dagelijks diverse, zeer uitdagende problemen tegen. Geen dag is hetzelfde. Wij worden regelmatig ingeschakeld bij ziekte uitbraken onder melkvee, zoals bij een Salmonella-uitbraak. Een koe is geen machine. Het plan van aanpak is dan ook meestal maatwerk. Dit is namelijk afhankelijk van het type virus of bacterie en bedrijfsspecifieke situaties zoals huisvesting en bedrijfsmanagement. Samen met de veehouder en meestal ook zijn eigen dierenarts gaan we om tafel om een zo optimaal mogelijk plan op te stellen. Zo kan veel schade worden voorkomen en is de veehouder zo spoedig mogelijk van zijn bedrijfsprobleem af. Super leuk werk!

Ik word ook weleens ergens heen gestuurd waarvan ik op voorhand al weet dat er vermoedelijk vanuit de verzekering geen dekking is. Om verwachtingen te managen leg ik dat direct op tafel. Aangezien ik dan op het bedrijf ben help en denk ik wel mee bij het opstellen van een plan van aanpak waarmee de veehouder zo snel als mogelijk uit de problemen kan komen. Die veehouders zijn dan meestal alsnog erg tevreden. Onze kennis van schade gebruiken wij ook om schades zoveel mogelijk te voorkomen. Zo worden wij vaak ingeschakeld om, vóór het afsluiten van een verzekering, een inspectie te doen en advies uit te brengen richting verzekeraar en de veehouder. Ook dat is een heel interessant aspect van ons werk.”

Bestuurslid NIVRE Start

Sinds twee jaar maakt Jasper deel uit van het bestuur van NIVRE Start. NIVRE Start maakt nieuwelingen in het expertisevak wegwijs in de wereld van verzekeringen en schades en behartigt hun belangen. Branchebreed. “Wij proberen het beroep van NIVRE schade-expert onder de aandacht te brengen bij nieuw talent. Veel mensen die dit vak beoefenen, rollen er per toeval in. Kijk maar naar mij. Nieuw talent heeft vaak al een specifieke opleiding gedaan, maar heeft geen idee dat ze met die opleiding ook aan de slag kunnen als schade-expert. Ik denk dat het goed is om jongeren tijdens hun studie al te enthousiasmeren voor de schade-expertise, zodat ze bewust voor het vak van schade-expert kunnen kiezen. Want dat is iets wat meer jongeren zouden moeten doen.”

Wil je niet iedere dag hetzelfde werk doen, wil je uitgedaagd worden, kan je goed met mensen omgaan en wil je veel op pad? Dan is het expertisevak het mooiste vak van de wereld.

Bron: nivre.nl

Aangesloten registers

VRIJBLIJVEND ADVIES
Heeft u een vraag over zaken die betrekking hebben op de dienstverlening en expertises van FINQA? Vraag dan snel en eenvoudig een vrijblijvend advies bij ons aan. FINQA helpt u graag!
Contactformulier - Popup